Відбувся моніторинговий кластерний захід за Програмою ЄС Еразмус+. Результати DigEco: цифровізація та інклюзія

Відбувся моніторинговий кластерний захід за Програмою ЄС Еразмус+. Результати DigEco: цифровізація та інклюзія

Із метою поширення провідного досвіду та моніторингу результатів проєктів за напрямом Розвиток потенціалу вищої освіти, забезпечення синергії між проєктами, що працюють у певному кластері та просування тематичних пріоритетів Програми ЄС Еразмус+, зокрема якості, цифровізації та інклюзії, 25 липня 2023 року Національний Еразмус+ офіс в Україні провів моніторинговий кластерний захід за Програмою ЄС Еразмус+ у форматі вебінару «Євроінтеграція: забезпечення стійкого розвитку вищої освіти та суспільства в Україні».

Цільовою аудиторією стали учасники проєктів CBHE Програми ЄС Еразмус+, представники закладів вищої освіти та наукових установ. Результати навчання були сфокусовані на знання і розуміння впливу Еразмус+ на стійкий розвиток вищої освіти та суспільства в контексті цифровізації та інновацій, а також забезпечення синергії між проєктами Еразмус+ у кластері цифровізації та інновацій для суспільного розвитку.

Модерувала захід заступниця координаторки НЕО, менеджерка з аналітичної роботи та Національної команди експертів з реформування вищої освіти (HERE team) Жанна Таланова (Dr.). До вітання учасників долучилися заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький та  координаторка проєкту Національного Еразмус+ офіс в Україні Світлана Шитікова (PhD).

На кластерному заході були присутні представники закладів вищої освіти, які реалізують проєкти у консорціумах. Зокрема, проєкт «Діджиталізація економіки як елемент сталого розвитку України та Таджикистану» (618270-EPP-1-2020-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP “Digitalization of economic as an element of sustainable development of Ukraine and Tajikistan”) був представлений українськими університетами: Приазовський державний технічний університет (Дніпро/ Маріуполь) (національний координатор), Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова (Миколаїв), Державний університет «Житомирська політехніка», Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного (Запоріжжя).

Проєктний менеджер Катерина Полупанова у своєму виступі та презентації зосередила увагу присутніх еразмусівців на досягнутих результатах проєкту DigEco: 13 навчальних дисциплінах, імплементованих в освітній процес університетів; цифрових курсах навчальних дисциплін, представлених на вебсторінках проєкту; створених та діючих цифрових лабораторіях , частина яких була або окупована або знищена російською федерацією. Катерина Полупанова окремо наголосила на ефективності проведених онлайнових та офлайнових тренінгів для викладачів та лекцій для студентів від представників університетів ЄС як учасників консорціуму, публікаціях науково-педагогічних працівників, зокрема виданні монографії «Digital Technologies in the Contemporary Economy» та підручника «Digitalization of Economics: Inter-Disciplinary and Inter-Branch Approach», які є у відкритому доступі на сайті проєкту. Ціннісним компонентом проєкту DigEco є його інклюзивний складник, результатом якого стали проведені онлайнові тренінги  від учасника консорціуму Вінницької міської громадської організації соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» (Ірина САРАНЧА), розроблений навчальний посібник «Methodological Guide on Conducting Inclusive Inclusive Education on Digital Economy» тощо.

Проєктний менеджер виокремила ті завдання, які необхідно виконати: завершення спільних студентських проєктів та проведення курсів підвищення кваліфікації для роботодавців.

Загалом у моніторинговому заході взяло участь 8 проєктів, які реалізують ЗВО України у кластері цифровізації та інновацій для суспільного розвитку.

Тримаємо міжнародний стрій задля ПЕРЕМОГИ!

Comments are closed