Досвід участі у програмі академічної мобільності в межах стипендійної програми уряду Словацької Республіки

Досвід участі у програмі академічної мобільності в межах стипендійної програми уряду Словацької Республіки

Із 31 серпня до 30 вересня кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Іван Боровець взяв участь у програмі академічної мобільності в межах стипендійної програми уряду Словацької Республіки. Наукове дослідження проходило в Інституті історії Словацької академії наук (САН) в м. Братислава (куратор з організаційних питань – заступник директора Інституту історії САН, доктор філософії, доцент Петер Шолтес).

Іван Іванович ознайомився з науково-методологічною системою роботи відділу новітньої історії 1918-1945 рр. Інституту історії САН (завідувач – доктор філософії Міхал Шварц), а також отримав цінні індивідуальні консультації та подарунки від працівників відділу. Вивчав опубліковану джерельну базу та наукову літературу з теми «Словацьке питання на міжнародній арені у 1914-1947 рр.», доступну у фондах Університетської бібліотеки в Братиславі, Центральної наукової бібліотеки САН та відомчої бібліотеки Інституту історії САН.

Відвідав виставу та брав участь у панельній дискусії на тему Голокосту,  побував у Музеї культури карпатських німців. На жаль, через обмеження, пов’язані з поширенням COVID-19, не вдалося виконати всі заплановані завдання щодо роботи в Словацькому національному архіві, але важливий результат, – встановлення контактів із провідними сучасними словацькими дослідниками. Уточнено, розвинуто й у певних моментах скориговано методологічні, джерельні та історіографічні бачення обраної проблематики дослідження. Зібрані матеріали створюють умови для підготовки вартісних наукових статей у подальшому.

Іван Боровець, кандидат історичних наук,

доцент кафедри всесвітньої історії

Comments are closed