Міжнародне наукове стажування – це наполеглива праця

Міжнародне наукове стажування – це наполеглива праця

Міжнародне наукове стажування – це не лише нові наукові здобутки, цікаві знайомства, неперевершені враження, але й наполеглива наукова праця.

Моє – доцента кафедри музичного мистецтва Боршуляк Альони Мирославівни закордонне наукове стажування виявилося досить насиченим та надзвичайно цікавим. Проходило стажування в провідному мистецькому ЗВО Польщі – Бидгощській музичній академії імені Ф. Нововейського.

Науковий керівник – декан факультету композиції, теорії музики і звукової режисури, доктор мистецтвознавства, професор Анна Новак детально розробила план стажування, який включав відвідування лекцій музично-теоретичного циклу, участь у науковій конференції під керівництвом професора Олександри Клапут-Вишневської «W cieniu swoich uczniów», працю над двома мистецтвознавчими науковими темами та обговорення різних питань, пов’язаних із проблемами української та польської мистецької освіти.

Перший тиждень стажування був сповнений цікавих подій та наполегливої праці.

В перший день відбулася зустріч із керівником стажування пані професором Анною Новак та колективом кафедри. Під час зустрічі я ознайомилася з особливостями організації навчального процесу музичної академії, спеціальностями факультету композиції, теорії музики і звукової режисури, з навчальними і робочими програмами з дисциплін теоретико-виконавського циклу та навчально-методичними комплексами, викладання яких забезпечує кафедра теорії музики та композиції (завідувач кафедри – професор Збігнєв Баргельский). Були обговорені теми моїх наукових досліджень та організаційні питання.

В наступні дні я вивчала європейський досвід проведення лекційних і практичних занять з дисциплін теоретичного циклу, прослухала курс лекцій: «Аналіз музичних форм», «Музична література», «Польська музика XX та XXI ст.», «Аналіз музичного твору», «Методологія науково-дослідної роботи», «Музика джазова та розважальна» (викладачі – професори Анна Новак, Ельжбета Щурко, Олександра Клапут-Вишневська та інші). Лекції виявилися надзвичайно цікавими (хоча й проходили на польській мові) із застосуванням інноваційних технологій навчання, зокрема на лекціях використовувалися мультимедійні засоби, аудіо та відео апаратура, більшість лекцій проходили у формі презентацій.

Після лекцій під керівництвом професора Анни Новак досліджувала наукові теми стажування та вивчала вплив польської музичної педагогічної школи на становлення і розвиток подільської, опрацьовувала нову фахову літературу в науковій бібліотеці Бидгощської музичної академії імені Ф. Нововейського.

Слід сказати, що польські музикознавці та музиканти приділяють велику увагу сучасній музиці XXI століття. Я мала змогу відвідати VII Фестиваль сучасної музики «Нова Музика 2019», який проходив в Університеті Казиміра Великого за підтримки музичної академії. Концерт камерної музики «Від соло до квартету» подарував неймовірні емоції та познайомив не лише із яскравими сучасними камерними творами, але й композиторами, що їх написали (на концерті були присутні композитори M. Molski, P. Komorowski, S. Czarnecki, A. Kroschel, D. Przybylski, B. Kaszuba та інші).

15 травня відвідала відкриту лекцію професора Варшавського музичного університету імені Ф. Шопена Збігнева Сковрона на тему: «Кореспонденція Вітольда Лютославського з його західними видавцями та менеджерами», на якій були презентовані дві книги видання листів композитора Лютославського.

Останній тиждень стажування також виявився насиченим, різноманітним та цікавим – наступний цикл лекцій та підведення підсумків і науковий звіт.

На завершення стажування відбувся обмін цінними подарунками та науковими здобутками.

Екскурсія по місті Бидгощ, який називають польською Венецією, де в самому серці міста протікає річка Брда, з старовинними вуличками, площами, зерносховищами, надзвичайно красивими парками, скульптурою та архітектурою, залишила незабутні враження та неймовірні емоції. Місто Бидгощ вважається великим центром музичної культури.

Результатом наукового стажування стало підписання угоди про міжнародне академічне співробітництво з Бидгощською музичною академією імені Ф. Нововейського, здобуття європейського досвіду та нових знайомств.

Альона Боршуляк, кандидат мистецтвознавства

доцент кафедри музичного мистецтва

(за підтримки відділу міжнародних зв’язків)

Comments are closed