Erasmus+ Alumni: Ангеліна Попюк

Erasmus+ Alumni: Ангеліна Попюк

Наші вітання новій Erasmus+ Alumni Університету Огієнка.

Ангеліна Попюк – студентка 3 курсу факультету іноземної філології спеціальності 035 Філологія за спеціалізацією 035.041 Германські мови та літератури (переклад включно), перша – англійська, із 16 лютого до 18 червня 2024 р. навчалась у Гданському університеті (Республіка Польща), реалізуючи академічну мобільність за напрямом КА171: міжнародна кредитна мобільність у формі навчання.

  • Насамперед розкажи, що підштовхнуло тебе взяти участь в Erasmus+ і чому ти обрала саме цю країну?

Я завжди мріяла спробувати навчатися за кордоном, поспілкуватися з іноземними студентами і здобути міжкультурний досвід. Польщу, а саме Гданський університет, обрала з декількох причин.

По-перше, у Польщі проживають мої родичі, тому я могла часто їх відвідувати. Місцевіть Гданська мені надзвичайно сподобалася, адже вона нагадує мої рідні Карпати – дуже зелена і мальовнича.

Однією з приємних несподіванок стало те, що на дорогах можна побачити диких тварин, таких як кабани та лисиці. Вони мирні і не бояться людей. Ще одним вагомим плюсом є близькість до моря. Щотижня я відвідувала курси польської мови в Сопоті, що давало мені можливість гуляти біля морського узбережжя взимку та навесні, а влітку – плавати. Що може бути кращим, ніж зустріч з друзями на морі після пар у спекотний день?

  • Чи були в тебе труднощі з адаптацією до нового середовища?

Ні, особливих труднощів з адаптацією не було. Уже впродовж перших тижнів я звикла до нового середовища. Однак, ще до поїздки в Гданськ надзвичайно хвилювалася, чи зможу бути на відстані від своєї родини й друзів, але це виявилося не так складно, як здавалося.

Англійська – це світова мова, і я спілкувалася нею, що, звичайно, сприяло тому, щоб легко знайти спільну мову з іншими студентами. У перші дні, під час Orientation Week, мала можливість познайомитися зі студентами з різних куточків світу та різних областей України. Знайшла чудових друзів.

Упродовж курсу польської мови я також намагалася виходити із зони комфорту й спілкуватися польською, хоча іноді було важко втриматися і не перейти на англійську. Але це тільки додавало досвіду та допомагало краще освоїти мову і розкрити культурні особливості країни.

  • Чи була в тебе можливість подорожувати під час програми Erasmus+?

Певна річ! І першим містом, яке я відвідала, був Париж. Воно просто зачарувало мене своєю елегантністю і романтичною атмосферою. Відвідала знаменитий Палац Орсе, Сакре-Кер, браму Сен-Дені, Ейфелеву вежу, Лувр та прогулялася вздовж Сени. Особливо насолоджувалася французькою кухнею і мала можливість скуштувати смачні круасани та багети.

Також я подорожувала до Гамбурга. Це місто вразило мене своїм культурним багатством. Відвідування Kunsthalle Hamburg і споглядання знаменитої картини «Der Wanderer über dem Nebelmeer» було незабутнім досвідом. Гамбург поєднує в собі сучасність й історію, що створює унікальну атмосферу.

Іншою подорожжю був візит до Стокгольма  (Швеція). Це місто вразило своєю красою та чистотою. Я була захоплена старовинними вуличками Гамла Стану, Королівським палацом та музеями, зокрема таким як Ваза-музей, де зберігається старовинний військовий корабель. Швеція також відзначилася своєю гостинністю та високим рівнем життя.

  • Які нові друзі або знайомства тобі вдалося завести під час програми?

На різних заходах я познайомилася зі студентами з Франції, Німеччини, Австрії, Португалії, Італії, Вірменії, Туреччини, Латвії, Чехії, Пакистану, Індії та багатьох інших країн. Часто заняття проходили разом з іноземними студентами, що дало нам чудову можливість обмінятися традиціями, досвідом, вивчити деякі слова з інших мов.

Одним із найцікавіших заходів був «International Dinner», де ми змогли спробувати їжу різних країн і представити свої національні страви. Це стало чудовим способом налагодити контакти та дізнатися більше про культури наших друзів.

Окрім того, в Гданський університет приїжджали студенти з Мічиганського університету, що також дало можливість розширити коло знайомств і обмінятися досвідом зі студентами із США. Це був неймовірний досвід, який я буду згадувати з великим задоволенням.

  • Чи підтримуєш ти зв’язок із іноземними студентами, яких зустріла під час програми?

Звичайно! Багато з тих знайомств стали міцною дружбою. Не зважаючи на відстань, ми продовжуємо підтримувати зв’язок через соціальні мережі та різні месенджери. Часто спілкуємося, ділимося новинами й навіть плануємо зустрічі в різних країнах. Цей досвід дозволив мені мати друзів по всьому світу, і я дуже ціную ці міжнародні зв’язки.

Друзі часто запрошують мене відвідати їхні країни, а студенти з України – їхні області. Сподіваюся, що ще матиму можливість зустріти таких чудових людей. Під час подорожі до Франції я зустріла чудову людину з Флориди, із якою також підтримую контакт.

  • Чи було складно поєднувати навчання з іншими аспектами життя за кордоном?

Навчання було досить помірним, і мені вдалося знайти баланс між навчанням, подорожами та відпочинком. Програма була добре організована, що дозволило ефективно розподілити час. Завдяки цьому я змогла насолоджуватися не лише академічним процесом, але й культурними та соціальними аспектами перебування за кордоном.

Деякі предмети потребували більшої уваги, а деякі були особисто для мене простими й іноді здавалося, що це ніби звичайна зустріч чи дискусія з друзями, на якій ви обговорюєте фільм чи книгу. Але навіть у таких випадках я все одно збагачувала свої знання, що не могло не радувати.

Особливо мені сподобався курс «American Culture», який тривав 3 години 15 хвилин. Здається, що це досить довго, але насправді заняття було поділено на дві частини з перервою між ними. На першій – ми обговорювали домашнє завдання, а на другій – переглядали фільм і обговорювали його. Наприкінці курсу потрібно було обрати фільм чи серіал, який щонайкраще представляє американську культуру певного періоду (дата виходу якого не пізніше 2014 року). Це був дуже цікавий і насичений курс, що дозволив глибше зануритися в американську культуру.

  • Чи був у тебе предмет, що суттєво відрізнявся від тих, які ти раніше вивчала, або можливо став челенджем для тебе?

Так, це був курс «History of the US», який складався з лекцій і семінарів. Один із викладачів був із Японії – надзвичайно компетентний та цікавий у викладі матеріалу. Його пояснення були захопливими і дуже інформативними, а підхід до викладання дозволяв глибше зрозуміти складні історичні події та їхній вплив на сучасність.

Я обрала цей курс, бо вважаю, що знання історії США – важливе для розуміння глобальних процесів. Курс охоплював багато тем: президентів США, поправки до Конституції, Першу світову війну, Велику депресію, Другу світову війну, Корейську війну, В’єтнамську війну, терористичні акти, війну в Афганістані, боротьбу з расизмом та сексизмом і багато іншого. Не вистачить і сторінки, щоб згадати все, що ми вивчали.

Цей курс не лише розширив мої знання про історію США, але й змусив критично осмислити багато аспектів сучасної політики та суспільства.

  • Які навички або знання ти вважаєш найціннішими, які здобула під час участі в програмі?

Під час участі в програмі Erasmus+ я здобула багато цінних навичок і знань. По-перше, значно покращила свої комунікативні навички завдяки постійному спілкуванню з людьми з різних країн і культур. Це також допомогло мені розвинути міжкультурну компетентність та толерантність.

По-друге, я вдосконалила свої мовні навички, зокрема англійську, німецьку та польську мови. Окрім цього, отримала безцінний досвід у самостійній організації свого часу та балансуванні між навчанням і подорожами.

Навчання в міжнародному середовищі також сприяло розвитку критичного мислення та навичкам аналізу, адже ми часто дискутували на різні теми і вчилися бачити проблему з різних боків. Цей досвід дав мені можливість вирости як особистість і бути більш впевненою в собі та своїх можливостях.

  • Що б ти порадила студентам, які планують взяти участь у програмі Erasmus+?

Не відкладайте на завтра те, що можна зробити сьогодні. Якщо ви постійно переконуєте себе, що почнете вивчати нову мову чи готувати документи завтра, але все ж відкладаєте це, або думаєте, що ще встигнете взяти участь, бо зараз багато справ, знайте: справи не зменшаться, а кількість годин у добі не збільшиться. Тому не зволікайте і виходьте із зони комфорту. Усі бояться, але не всі діють. Можливо, наступний еразмусівець – це саме ти. Не варто забувати, що один сміливий крок може кардинально змінити життя на краще!

Насамкінець, хочу підкреслити, що участь у програмі Erasmus+ стала одним із найкращих досвідів у моєму житті. Це була неймовірна можливість для особистого зростання, професійного розвитку та культурного обміну. Я знайшла нових друзів, відкрила для себе нові країни й культури, а також здобула неоціненні навички та знання.

Erasmus+ не лише розширив мої горизонти, але й допоміг мені стати впевненішою та відкритішою до нових викликів. Зустрічі з людьми з різних куточків світу дали мені розуміння багатоманітності та взаємопов’язаності нашого світу.

Закликаю кожного не боятися й скористатися цією унікальною можливістю. Вірте в себе, виходьте за межі комфорту й поринайте в нові пригоди, адже програма Erasmus+ – це не лише про навчання, це про життя, яке стає багатшим і яскравішим.

ONCE ERASMUS, ALWAYS ERASMUS!

Працюємо та перемагаємо!

Comments are closed