Учасниця Еразмус+ Дар’я Білюга про перші враження від програми

Учасниця Еразмус+ Дар’я Білюга про перші враження від програми

Привіт! Я студентка 3-го курсу факультету іноземної філології. І, як будь-який студент, знаю, яка система освіти в Україні й що завжди хочеться чогось кращого.  Можу із впевненістю у 100% сказати, що кожен із нас мріяв коли-небудь навчатися за кордоном. І, здавалось би, то щось нереальне і таке далеке. Але ж ні. Flex, DAAD, Erasmus… Чули щось таке? Так ось, у кожного студента є можливість спробувати навчання за кордоном і власноруч перевірити чи варто так хотіти чогось чужого. Тому хочу поділитися своїм досвідом.

Завдяки програмі Erasmus+ у мене з’явилася нагода впродовж семестру навчатися у Польщі в Жешувському університеті. Тому пропоную вивчати польську систему освіти, порівнювати університети й зважувати всі за та проти разом.

Почнемо з хорошого! Окрім обов’язкових фахових дисциплін, інші предмети ти собі обираєш сам. Ну хіба не казково?) Вчиш лише те, що насправді подобається і не відвідуєш пари, які вже немає сил терпіти. Зрозуміло, що обрати предмети за своєю спеціальністю необхідно, але що стосується додаткових – повна свобода у діях. Хочеш економіку вивчати – чудово, хочеш спробувати графічний дизайн – твоя воля, подобається психологія – завжди будь ласка! До цього ж у Польщі навчання відбується таким чином, що переважна частина пар припадає на 3 робочих дні, що максимально сприяє тому, аби студент міг вільно працювати й не хвилюватися про невідпрацьовані заняття.

Але у всьому хорошому є інша сторона, темна, як то кажуть. Папери, довідки, заяви й інша документація – жах для будь-якої нормальної людини. Але координатори програми Erasmus+ завжди допомагають, тому з цим не складно впоратися.

Чи очікую я чогось від програми? Звісно. Це неймовірний шанс, за допомогою якого можна дізнатися щось нове і покращити умови свого навчання на Батьківщині. Новий підхід до навчання. Нові знайомства, адже без них ніяк. Й авжеж, подорожі Європою.

Сподіваюся, що все вдасться й найближчим часом будуть новини безпосередньо із Жешува.

Comments are closed