Еразмус-тиждень: Vade mecum*

Еразмус-тиждень: Vade mecum*

Міжнародний тиждень Еразмус+ в Україні тривав з 4 по 8 листопада. Участь у Міжнародному тижні – це щоденні інформаційні конференції, сесії, спілкування та можливість зустрітись зі потенційними національними та міжнародними партнерами задля майбутньої співпраці. Місце проведення: м. Київ, Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Представниками від Університету Огієнка були Тетяна Сторчова (керівниця відділу міжнародних зав’язків), Ольга Паламар (провідний методист відділу міжнародних зав’язків), Алла Хоптяр (деканеса факультету іноземної філології).

Спікерами події стали команда проєкту Еразмус+ в Україні (Світлана Шитікова, Іванна Атаманчук, Катерина Жданова та ін.), представники закладів освіти зі різних країн світу (Австрія, Німеччина, Франція, Литва, Словаччина, Палестина, США, Швеція, Польща, Туніс, Фінляндія). Національну складову презентували працівники МОН України та науково-педагогічні працівники ЗВО (Любов Щітка, Володимир Бугров, Олег Шаров, Олена Козієвська, Катерина Супрун та ін.).

В програмі першого презентаційного дня Еразмус-тижня – багато інформаційних лекцій щодо пріоритетів міжнародної співпраці, пошуку партнерів та спільних інтернаціональних проєктів. Українські університети ділились власним досвідом щодо їх реалізації академічної мобільності та щодо створення і активації проєктів у співпраці зі іноземними ЗВО. Зокрема, одним із лейтмотивів сесії стало «студентоцентроване навчання та розподіл відповідальності за його реалізацію» (Олег Шаров).

Другий день Еразмус-тижня присвячений, в основному, академічній мобільності. КА1 – це, безумовно, перший крок до реалізації міжнародної діяльності:

 – як знайти європейського ЗВО-партнера?

 – як підготувати номінованого здобувача вищої освіти до програми?

 – як створити правильні умови для студента, які би допомагали йому поєднувати навчання в українському ЗВО та європейському?

Про формування культури мобільності та практики цікавих проєктів багато розповідали посли від іноземних ЗВО: Ян Крмела (Словаччина), Мехді Шаргуі (Франція), Скотт Юнг (Німеччина), Аудра Даргіте (Литва), Катаржина Зочовська (Польща). Фінальна сесія другого дня – це групові обговорення про впровадження та адміністрування міжнародної кредитної мобільності в наших, українських, закладах вищої освіти. Учасники вирішували питання щодо культури Еразмус, філософії оцінювання, розвитку мистецтва й науки, які можливі завдяки програмам Еразмус+.

Третій день ознаменований своєрідним поділом програми на дві полярні частини: 

  1. Кластерний семінар ” Як успішно впроваджувати проєкт та керувати коштами гранту?”.
  2. День індивідуальних можливостей Еразмус+ (студенти, випускники, працівники ЗВО).

Програма цього дня про НЕО в Україні, про досвід українських ЗВО, їх працівників і студентів та про спільні магістерські програми Еразмус Мундус.

Четвертого дня розглядалися питання з теми «Європейська інтеграція вищої освіти України в контексті Болонського процесу: студентоцентроване навчання, викладання та оцінювання як частина системи забезпечення якості вищої освіти». На пленарній сесії відкрито питання забезпечення якості вищої освіти, освітніх програм та національних підходів до якості вищої освіти в контексті ESG.

П’ятий день – це день Жан Моне Еразмус+. Програма дня вмістила дві частини:

  • Як успішно впроваджувати проєкт Жан Моне (для переможців);
  • Як подати заявку на конкурс Жан Моне 2020 р. ( для потенційних партнерів).

Інформація, яка була презентована фінального дня, розкривала ідею програми Жан Моне та всі деталі, які необхідні для її реалізації в українських ЗВО.

Еразмус+ – це неодмінно впровадження академічної мобільності – КА1, інтерактивна діяльність на міжнародному рівні – проєкти в межах програми КА2, глобальна реалізація наукового потенціалу здобувачів освіти й науково-педагогічних працівників у різних галузях – Жан Моне та Спорт.

Міжнародний тиждень Еразмус+ це:

  • нагода поглибити власні знання й покращити професійні комепетенції з питання реалізації різних програм;
  • відкритий простір для ідей і спілкування та можливість нових знайомств для реалізації внутрішньої і зовнішньої АМ;
  • спосіб рухатись вперед, розвивати потенціал українських ЗВО та створювати крафингові проєкти, які презентуватимуть Україну на світовому рівні.

 

*лат. Йди зі мною.

Comments are closed