Воркшоп "Інтернаціоналізація ЗВО – німецька перспектива"

Воркшоп “Інтернаціоналізація ЗВО – німецька перспектива”

У Києві 25 жовтня відбувся воркшоп “Інтернаціоналізація ЗВО – німецька перспектива”.  На заході були присутні представники закладів вищої освіти з усіх регіонів України. Автономія, фінансування та інтернаціоналізація німецьких та українських ЗВО – теми, які були під розсудливим прицілом учасників семінару. Дізнавалась більше про те, як підвищити рівень інтернаціоналізації українських ЗВО, Людмила Коновальчук, провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків.

В межах події модератори  та учасники працювали над питаннями щодо основних засад, які формують науково-навчально-педагогічну діяльність закладів вищої освіти в Німеччині:
– автономія німецьких університетів;
– глобальні бюджети (саме державні);
– університети самостійно формують освітні програми;
– здебільшого ЗВО фінансуються федеративними землями;
– що більше освітній заклад працює над науковою роботою, то більше отримує коштів на подальший розвиток.

Ірина Шалагінова, голова міжнародного відділу в Universität Koblenz-Landau, подала тези, на яких базується інтернаціоналізація у ЗВО в Німеччині:

  • діджиталізація;
  • співпраця з країнами поза межами Європи;
  • відновлення короткотермінових програм (2 тижні, літні/зимові школи);
  • вдосконалення рівня знань іноземних мов (тобто, принаймні одна лекція з курсу має читатись іноземною мовою);
  • покращення рамкових умов: Шенген, імміграційні органи, візовий режим.

 Учасники мали нагоду поспілкуватись про те, наскільки українські університети можуть перейняти імпульси німецької системи вищої освіти. Зокрема, на воркшопі підведено підсумки з питання поліпшення міжнародної діяльності в університетах України. Найбільше увага була закцентована на таких:

– діджиталізація;
– активніша комунікація між підрозділами ЗВО;
– популяризація продуктивного міжнародного досвіду;
– внутрішня мобільність між закладами вищої освіти України;
– зменшення аудиторного навантаження для працівників відділів міжнародних зв’язків.

Відділ міжнародних зв’язків – це перспектива глобального розвитку для кожного ЗВО. Підрозділ активно працює на впровадженням не лише «зовнішньої», але й «внутрішньої» та короткострокової мобільності, аби надати студентам можливість вийти зі зони комфорту та подолати страхи, які вони мають.

Відділ міжнародних зв’язків Університету імені Івана Огієнка має на меті реалізувати стратегію інтернаціоналізації на кожному факультеті відповідно до їх профільної діяльності та координувати міжнародну співпрацю у різних структурних підрозділах. Ефективна комунікація між підрозділами у міжнародному контексті дає можливість корелювати зі ЗВО-партнерами на високому рівні.

В межах інтернаціоналізації Відділ презентує інформацію про учасників академічної мобільності (наукове стажування, підвищення кваліфікації, викладання, наукове дослідження, участь у спільних проєктах) та про нові можливості міжнародної співпраці. Така діяльність робить інформацію доступною для здобувачів вищої освіти, відкриває перед ними нові можливості розвитку й навчання, а також сприяє інтеграції іноземних студентів в українське суспільство. 

Comments are closed