Еразмус: «…..і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…»

Еразмус: «…..і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь…»

Католицький університет міста Ружомберок (Словацька республіка) гостинно відчинив двері студентам, працівникам та викладачам Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

в рамках міжінституційної угоди європейської програми академічної мобільності ERASMUS + KA107.

Незабутній тиждень, неймовірний досвід та надзвичайні емоції.

З такими думками ми залишали країну та університет, досвід роботи якого вчить бути креативними, вимогливими до себе, компетентними та відкритими для нового і важливого. Адже саме програма ЄС Еразмус+ не тільки надає можливості для професійного удосконалення, але й є чудовим майданчиком для реалізації нових ідей та створення міжнародних проектів, що наповнює новим змістом і стратегічним баченням процес інтернаціоналізації вищої освіти.

Низка важливих зустрічей з керівниками підрозділів та їх заступниками створила надійне підґрунтя для нових продуктивних напрямків співпраці між нашими університетами та окреслили конкретні кроки для їх реалізації.  Актуальні перемовини з doc. PhDr. Marketa Rusnakova, PhD заступницею декана з міжнародних зв`язків та зв`язків із громадськістю педагогічного факультету окреслили можливості підписання угоди про співпрацю та участі у спільних програмах ЄС ERASMUS + KA2 та ERASMS MUNDUS.

Зустріч із адміністрацією одного із факультетів Католицького університету – Faculty of Arts and Letters, а саме з doc. Eugen Zelenak, PhD. (vicedean for research) заклала важливі цеглинки у перспективу майбутньої співпраці.

Наразі відділ міжнародних зв’язків активно працює над створенням широкого меморандуму про співпрацю між історичним факультетом, факультетом української філології та журналістики та факультету іноземної філології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з факультетом Arts and Letters Католицького університету міста Ружомберок.

Ми отримали безцінний досвід від багаторічної участі Католицького університету в програмах міжнародної академічної мобільності Erasmus+, SAIA, CEEPUS etc. Надзвичайно продуктивним стало спілкування із працівниками офісу міжнародних зв’язків – PaedDr. Martin Pinkos та Michaela Moldova Chovancova.

Доцент кафедри англійської мови, кандидат філологічних наук Алла Хоптяр провела низку лекцій з курсу «Business English» для студентів факультету Arts and Letters англійською мовою, що є обов’язковою вимогою програми Еразмус+ КА107. Приємно було почути схвальні відгуки студентів та колег з Католицького університету, адже у дискусійній частині лекції студентам було запропоновано нові комунікативно-інтерактивні методики.

Програма Еразмус+ передбачає двосторонню співпрацю відповідно до якої викладачі з країн Європейського Союзу мають можливість проходити стажування та викладання в українських університетах. Вже у травні цього року до нашого університету завітає doc. PhDr. Ing. Emilia Janigova, PhD. Пані Янігова вивчатиме досвід роботи факультетів КСПП та факультету фізичної культури.

Однією із важливих переваг участі у програмі академічної мобільності є зустрічі та знайомства із науковцями з усього світу. Нам пощастило познайомитись із доктором філологічних наук, професором англійської та американської літератури Кутаїського державного університету імені Акакія Церетелі (Грузія) Іраклієм Тсхведіані.

Ще одним важливим результатом участі у проекті стала реальна можливість для наших студентів та

викладачів отримати стипендії Уряду Словацької республіки https://www.scholarships.sk/  (кінцеві терміни подачі заявок 30 квітня 2019 року та 31 жовтня 2019 року), які покривають витрати для науковців та дослідників у розмірі 1000 євро щомісячно, а також стипендії Вишеградського фонду

https://www.visegradfund.org/apply/mobilities/visegrad-scholarship/  (кінцевий термін подачі заявки 15 березня 2019 року). Учасники зазначених стипендійних програм мають можливість проводити свої дослідження на базі Католицького університету міста Ружомберок.

Відділ міжнародних звязків

 (Тетяна Сторчова та Алла Хоптяр)

 

Comments are closed