Участь у проекті від Молдова-Інститут Лейпціг (MIL)

Участь у проекті від Молдова-Інститут Лейпціг (MIL)

До уваги студентів та докторантів факультету української філології та журналістики та історичного факультету Університету Огієнка!

Запрошуємо вас до участі у роботі осінньої школи «Історична політика, конфлікти пам’яті, подолання минулого у Грузії, Росії, Білорусі, Україні та Молдові», яка відбуватиметься з 15 по 22 вересня 2019 року.

Організатор

Молдова Інститут Ляйпциг (MIL) у співпраці з Факультетом Історії і Філософії Державного Університету Молдови (USM) та Чернівецьким Національним Університетом імені Юрія Федьковича організовує в цьому році осінню школу в рамках програми DAAD «Діалог Схід-Захід».

Учасники

Цільовою групою є грузинські, молдовські, українські, російські, білоруські та німецькі студенти і докторанти ЗВО у галузі гуманітарних і соціальних наук, таких як історія, культурологія, журналістика і політологія, які цікавляться проблематикою історичної політики і/або конфліктами пам’яті.

Постановка цілей та проблематика

Проект має на меті розглянути постсоціалістичну історичну політику і конфлікти пам’яті, а також подолання минулого в Україні, Молдові, Білорусі, Грузії та Росії. У центрі стоять питання конфліктів щодо меморіальних ритуалів і святкувань, а також дискусія про жертв та катів.  В рамках 8-денної осінньої школи повинна бути опрацьована історична політика на прикладі молдовських міст Кишинева, Комрату, Оргієва, Бендер і Тирасполя та українського міста Чернівці.

Постановка питань:

У рамках проекту, перш за все, будуть обговорюватися такі питання:

  • Які конфлікти пам’яті існують у вищеназваних країнах?
  • Які групи та інституції активно беруть участь у політиці пам’яті?
  • Про які події пам’ятають і чому, а про які ні?
  • Наскільки політика може використовувати історію як інструмент?
  • Як опрацьовується минуле?
  • В якому взаємозв’язку знаходяться опрацювання та демократизація?

Форми роботи

У рамках осінньої школи передбачені фахові доповіді, дискусії, відвідування урядових установ, бесіди з експертами і співробітниками організацій громадянського суспільства, зустрічі з очевидцями подій у Кишиневі, Комраті та Чернівцях, а також екскурсії до місць пам’яті/пам’ятників (жертвам Другої світової війни, Голокосту та депортацій). У центрі уваги доповідей, дискусій і візитів знаходитимуться точки зору, думки та оцінки історичної політики. Міжнародна осіння школа також дає можливість взяти участь у цій дискусії за допомогою власних дослідницьких внесків.

Фінансування

Проект фінансується DAAD з коштів Федерального міністерства закордонних справ Німеччини (АА). У зв’язку з цим витрати, пов’язані з програмою, проживанням, харчуванням, а також кошти на приїзд та повернення покриваються через Молдова-Інститут Ляйпциг (MIL).

Заявка

Повноцінна заявка (можливі мови: німецька, англійська, російська, румунська) містить такі документи:

  • Резюме в табличній формі без пропусків;
  • Мотиваційний лист (1 сторінка);
  • Дані про володіння мовами (у вільній формі; докладені у вигляді звичайної копії сертифікати не є обов’язковою умовою, але надають перевагу).

Заявки слід надсилати на електронну адресу:  moldova@uni-leipzig.de

Організатори просять відформатувати  документи в один PDF-файл.

Останній термін подання заявок на участь у проекті Молдова-Інститут Ляйпциг: 

30 березня  2019 р.

Comments are closed