«Gaude Polonia»: стипендіатка Вікторія Віштаченко

«Gaude Polonia»: стипендіатка Вікторія Віштаченко

Вітаємо Вікторію Віштаченко, кандидатку мистецтвознавства, старшу викладачку, зі завершенням участі у стипендіальній програмі Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia». Разом із 47 митцями з України та Білорусії Вікторія Віштаченко півроку реалізувала свій проєкт у співпраці з польськими культурними інститутами та художніми університетами. По завершенню програми директор Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща Ярослав Чуба та директор Народного культурного центру професор Рафал Вишневський вручили митцям  пам’ятні дипломи.

Під час програми пані Вікторія працювала над вивченням та дослідженням атрибуції портретів XVIII-XIX століть за деталями одягу, зачісками та аксесуарами. Керівником та наставником була пані Ewa Mianowska, зберігачка Колекції текстилю Національного музею у Варшаві, авторка книг про світ моди XVIII-XIX ст.

Вікторія Віштаченко розповідає, що її робота була поділена на кілька етапів: опрацювання літературних джерел, що відображають історію костюму та моди; оволодіння фаховою термінологією (назви частин одягу, різних предметів гардеробу, тканин, аксесуарів і т. ін.); робота з візуальними матеріалами в експозиціях Національного музею у Варшаві та робота з колекцією мініатюр Національного музею, як одного з найдостовірніших іконографічних джерел.

В процесі студіювання Вікторія Віштаченко також здійснила атрибуцією живописних полотен з фондів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Пані Вікторія простежила зображення костюма й атрибутів, композиційних і технічних особливостей у портретах і сюжетно-тематичній композиції у контексті загальносвітових і локальних тенденцій; із уточненням часових меж існування кожного з них.

Пані Вікторія ділиться яскравими спогадами й про культурне життя під час проходження програми (зважаючи на умови пандемії, воно було зосереджене у Варшаві). Розповідає, що вдалось побувати в таких місцях: Muzeum Narodowe w Warszawie, Muzeum Archidiecezji Warszawskiej, Muzeum Warszawy на Ринковій Площі Старого міста, виставка «Co dwie sztuki to nie jedna» в Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki та Muzeum Świat Iluzji, XI  Festiwal Koncerty Urodzinowe Chopina, Nowy Swiat Muzyki, Muzeum Łazienki Królewskie (який, ділиться мистецтвознавиця, дійсно відповідає вислову – «найщасливіше місце у Варшаві»), а також Centrum Nauki Kopernik та виставку колеги-стипендистки Gaude Polonia 2020 Анастасії Канарської «Warszawa-cardiogramma».

Вітаємо пані Вікторію із завершенням стипендіальної програми й бажаємо ще більше натхнення для реалізації нових ідей!

Comments are closed